Lena Philipsson

Lena Philipssons fullständiga namn vid födseln var Maria Magdalena Filipsson. Hennes pappa valde att stava sitt efternamn Philipsson, vilket Lena som bekant antog själv senare. Båda hennes föräldrar var konstnärliga och musikaliska, och kanske var det anledningen till att Philipsson tidigt sökte sig till livet som artist. Som 16-åring deltog hon i en talangjakt kallad Nya ansikten, och vann med en egenskriven låt. Priset var att hon fick vara med i en musikal som spelades i Nyköping, och spela in en singel, ”Boy/You open my eyes”, som släpptes 1984 och således inledde hennes karriär som sångerska. Philipsson hade studerat teknisk linje på gymnasiet och arbetade på Byggnadskontoret i Vetlanda, där hon växte upp, med planer på att bli arkitekt. De planerna skulle ändras när hon 1986 deltog i Melodifestivalen med låten ”Kärleken är evig”, och slog igenom stort.

Efter detta kom Philipsson i kontakt med Bert Karlssons skivbolag Mariann Grammofon, och redan samma år, 1986, släppte hon sitt första album med samma namn som hennes bidrag i Melodifestivalen. Albumen skulle därefter följa tätt på varandra, med ett varje år mellan -86 och -89. Hennes musik skulle få mer djup i samband med att hon började samarbeta med låtskrivaren Torgny Söderberg, och hennes album från 1989, My name, såldes i 130 000 exemplar på bara två månader.Lena Philipsson 2

Under 1990-talet gjorde sig Philipsson framförallt känd genom sin show Lena Ph Agent 006, som byggde på hennes album A Woman’s Gotta Do What A Woman’s Gotta Do. Showen var en slags parodi på James Bond, och framfördes på Hamburger Börs.

Under 1980-talet hade Philipsson gjort flera försök att vinna Melodifestivalen, och när hon deltog 2004 med bidraget ”Det gör ont” lyckades hon till slut. I Eurovisionfinalen översattes låten till engelska och fick titeln ”It Hurts”. Philipsson lyckades ta sig till en delad femteplats.

Under de efterföljande åren har hon fortsatt sin karriär genom att bland annat åka på turné med showen Tältprojektet och släppa flera nya album. Hon återvände till Melodifestivalen 2006, men denna gång i rollen som programledare. Hon har också varit programledare för tv-program något utanför hennes vanliga nisch, till exempel konstprogrammet Konstkuppen i SVT. Hennes programledarprestation i det programmet mottogs med blandade, ibland kritiska, reaktioner.

Det är nu tre år sedan Philipsson senast släppte ett album, Världen snurrar, som kom 2012. Det betyder dock knappast att det är det sista vi har sett av denna krutdurk till artist.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Terrorpop – En sajt om den svenska popens höjdare!